Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy életének 95. évében, 2024. szeptember 8-án elhunyt Tétényi Pál kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Tétényi Pál 1929. október 3-án született Budapesten.

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdte vegyészmérnök-hallgatóként, majd a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem Kémiai Karán folytatta, ahol 1954-ben kapott kutató kémikusi oklevelet. A következő három évben ugyanezen a karon a Szerves Katalízis Tanszéken vett részt posztgraduális képzésben és kutatásban ‒ ún. aspirantúra keretében ‒ a nemzetközi hírű Alekszej A. Balangyin professzor témavezetésével.

1957-ben lett a kémiai tudomány kandidátusa. 1959-ben az Országos Atomenergia Bizottság izotópalkalmazási szakbizottságának titkára, valamint az OAB Izotópelosztó Intézetének (későbbi: MTA Izotópkutató Intézete) igazgatója lett. 2012-ben az Izotópkutató Intézet és az Atomenergiai Kutató Intézettel összevonásával alakult meg az Energiatudományi Kutatóközpont.

1970-ben, nagyon fiatalon lett az MTA levelező tagja, majd 1979-ben rendes tagja. Különböző időkben betöltött tudománypolitikai tisztségei közül említésre méltó az MTA főtitkárhelyettesi, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (államtitkári rangú) elnöki, az Országos Atomenergia Bizottság elnöki, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének alelnöki, a Kossuth- és Állami Díj Bizottság alelnöki posztja.

A Svéd Királyi Mérnökakadémia külföldi tagjává választotta, a Pannon Egyetem tiszteletbeli doktorsággal ismerte el érdemeit.

222 tudományos közlemény társszerzője. ezen közlemények közül kiemelkedő az 1977-ben, Paál Zoltán társszerzőségével, A new classification of metal catalysts in skeletal reactions of hydrocarbons címmel publikált a Nature folyóiratban https://www.nature.com/articles/267234a0. Az utolsó tudományos publikációja 92-éves korában jelent meg (https://link.springer.com/article/10.1007/s11144-021-02086-6).

Életújának részletesebb ismertetése itt található: https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9t%C3%A9nyi_P%C3%A1l

Felejthetetlen halottunk temetése 2024. október 11-én, pénteken 10 órakor lesz a Fiumei úti temetőben. Halottunkat, mint a kerület díszpolgárát a XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Emlékét megőrizzük.

Categories: Hírek