A PIANOFORTE projekt keretében egy nemzetközi felmérés készült, amely a sugárvédelemmel kapcsolatos kutatási prioritások feltérképezését tűzte ki célul. A felmérés eredményeként véleménycsoportokat lehetett megkülönböztetni, megfogalmazódott az érdekelt felekkel való folyamatos együttműködés és hatékony kommunikáció fontossága, valamint az érdekelt felek aggodalmainak teljes körű megértéséhez nélkülözhetetlen átfogó elemzés szükségessége.

A sugárvédelemmel kapcsolatos kutatási prioritásokról és kérdésekről egy nemrégiben a PIANOFORTE Partnerség által végzett felmérés keretében számos sugárvédelmi területen érintett fejtette ki véleményét. A 2022-ben végzett online felmérésen 29 európai országból valamint Kanadából, Kínából, Kolumbiából, Indiából és az Egyesült Államokból vettek részt. A kutatásban vezető szerepet vállaltak a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Környezetfizikai Laboratóriumának munkatársai. A felmérés eredményeit a Radiation and Environmental Biophysics folyóiratban tették közzé (Groma et al. 2024).

A felmérés elsődleges célja az volt, hogy különböző hátterű érdekelt feleket – kutatókat, szabályozókat, orvosi szakembereket és nemzetközi szervezetek képviselőit – vonjanak be a sugárvédelemmel kapcsolatos kutatások jövőjével kapcsolatos felmérésbe. Az egyéni válaszok kvalitatív és kvantitatív értékelése mellett az adatok elemzéséhez a Pozitív Mátrix Faktorizáció (PMF) numerikus módszert is alkalmazták, amely segítségével különböző véleménycsoportokat azonosítottak be.

A felmérés megmutatta, hogy a PIANOFORTE partnerség széles körben ismert, még a partnerségen kívüli érdekelt felek körében is, jelezve a projekt korai szakaszában elvégzett terjesztési és kommunikációs erőfeszítések hatékonyságát. A válaszadók kutatási prioritásokra vonatkozó visszajelzései kulcsfontosságúak a PIANOFORTE nyílt pályázatai témáinak meghatározásában, melyek közül kis mértékben ugyan, de kiemelkednek az ionizáló sugárzás egészségügyi és orvosi alkalmazásait célzó kutatások.

Az elemzés négy különböző prioritásokkal rendelkező csoportot azonosított. Ezen csoportok érdeklődési területei a sugárzás ökoszisztémára gyakorolt hatásaitól az orvosi alkalmazásokon át az atomerőművekig terjednek. Különbségeik ellenére közös bennük a sugárvédelmi intézkedések javítására irányuló elkötelezettségük és együttműködési szándékuk.

A felmérés megerősítette, hogy a sugárvédelmi kérdések hatékony kezeléséhez feltétlenül szükséges az érdekelt felekkel való folyamatos együttműködés és célzott kommunikáció. Az eredmények rámutattak az érdekelt felek bevonásának fontosságára, arra az igényre, hogy a kutatásokban és politikai döntésekben aktívan részt vehessenek, és arra is, hogy annak érdekében, hogy az érdekelt felek aggályairól minél átfogóbb képet kaphassunk a felmérési módszereket folyamatos finomítanunk kell.

A felméréssel jelentős előrelépést tettünk az érdekelt felek különböző nézőpontjainak integrálása felé, amely a sugárvédelemmel kapcsolatos kutatásfejlesztésekhez és politikai döntéstámogatáshoz feltétlenül szükségesek.

Groma V, Madas B, Rauser F, et al (2024) Quantitative stakeholder-driven assessment of radiation protection issues via a PIANOFORTE online survey. Radiat Environ Biophys. https://doi.org/10.1007/s00411-024-01084-1

Categories: Hírek